Realisaties

Lesmap Wachten en andere heldendaden

Lesmap bij de theatervoorstelling 'Wachten en andere heldendaden' van 'Het Kwartier'.  Deze lesmap biedt enkele creatieve lessuggesties en info over de voorstelling. 

Vier bewakers staan voor een torenhoge muur. Ze blaken van trots. Ze wachten, en houden de wacht. Ze staan, en ze staan daar goed.

als er hier iemand voorbij komt,
dan gaat hij het geweten hebben.
hier trekken we de lijn.
wie over de lijn passeert,
die gaat er aan.
wij staan op onze strepen. wij letten op onze lijn.

Een onverwachte gebeurtenis zet hun vastgeroeste leven op losse schroeven. Alle zekerheden worden plots in vraag gesteld. Hun manoeuvres lopen mank, de harmonie wordt kakofonie, en hun vertrouwde routines worden losgeslagen heldendaden. Voor het eerst rijst ook de vraag: wat zit er achter de muur?

Voor 'Wachten en andere heldendaden' bundelen Het Kwartier en Ballet Dommage hun krachten. Hun samenwerking wordt een whodunit zonder antwoord, een detective op zoek naar de plot. 

www.hetkwartier.be


Express buiten de lijntjes

Dit is een praktisch boekje, gemaakt in opdracht van Crefi vzw (www.crefi.be).

Het bevat muzische, creatieve activiteiten en spelen om onmiddellijk toe te passen met kinderen en jongeren. Het is een samenraapsel van eigen ervaringen, uitgeprobeerde activiteiten en muzische klassiekers. Enorm handig in een tijd waar zowel het onderwijs als het jeugdwerk vragen naar creatieve ideeën en muzisch werken.

Muzisch werken is kinderen en jongeren laten experimenteren en dingen uitproberen, binnen één (of meerdere) expressievormen
(beeld, drama, beweging en beeld). Het ‘muzische’ verwerken in activiteiten zorgt voor een wow-moment bij de deelnemers en je laat hen elke keer iets nieuws beleven. Op die manier kunnen ze hun creatief 'ei' kwijt.

Het boekje is opgebouwd uit verschillende delen. Zo krijg je een eenvoudige duiding over het muzische en een opsomming van mogelijke werkvormen binnen elk muzisch domein. Daarnaast geven we ook meer dan honderd activiteiten mee en leuke opwarmers. De kers op de taart is ‘de muzische proef’. Dit is een middel om te checken of de activiteit wel creatief en leuk genoeg is voor de deelnemers. Merk je dat er iets scheelt aan je opdracht, dan geven we concrete tips hoe je dit kan aanpassen. Tenslotte voegen we er ook een bibliografie aan toe. Dat is handig wanneer je op zoek bent naar leuke filmpjes, inspirerende muziek of interessante literatuur.

'Express buiten de lijntjes' telt 96 pagina's, de grootte is A5 en de prijs bedraagt 10€ (excl. verzendingskosten). Het is heel compact en licht, zodat je het overal kan gebruiken en meenemen.

 

Lesmap King Lear

Lesmap bij theatervoorstelling King Lear. Deze lesmap biedt enkele lessuggesties. Zo krijgt de leerkracht een aantal lesvoorstellen omtrent schrijf-, lees- en spreekvaardigheid. Daarnaast is er ook ruimte voor expressie en krijgen ze wat info over de theaterwereld. 

King Lear: “Lieve kinders, prinsessenboontjes,
appeloogskes, 
heldinnen van de sprookjesboekskes, mijn
furies, complimenten,  
een soort van ikjes maar dan int
meisjesachtig en jong en 
veel schoner tuurlijk toch, jongens toch,
mijn meiskes toch, 
mijn vreugde- en lede-maten, mijn
stoefjuwelen, blinksieraden van mijn handen, hart en maag.

Leen mij efkes , oorstonden, terstond, ogenorenblikkelijk uw schelpenaandacht. Luistert! Nog efkes geduld en alles wordt ontduisterd…”

THEATER ZAMZAM brengt met écht spelplezier, uitgepuurde beelden en sappige, oneindig mooie, MOOIE mogelijkheden van woorden, een interpretatie van King Lear in een eigen stijl die concreet en sprankelend is in zijn gesproken simpelheid. Toegankelijk en poëtisch.  Ontroerend duidelijk. Absurd mooi. Klankzinnig en krankzinnig. Doelpubliek:  familie/avond: 10+ – school:  1ste tem 3de lj. Secundair – 3de graad basis.

www.zamzamproducties.be